Kontaktirajte

Kontaktirajte nas mailom!__

|uvodna|referentna lista|cjenici|zastupstva|
Novosti u rasvjeti

slike trgovačkih objekata

spacer gif
Rasvjeta u trgovačkim centrima

Trgovačko poduzeće koje želi smisleno i u skladu sa smjernicama suvremene potrošnje urediti svoj prodajni prostor mora pribjeći postavljanju kvalitetne rasvjete. Kod tako složenog i zahtjevnog osvjetljavanja kao što je kod uređenja trgovačkih centara, potreban je dobro smišljen nacrt. Projektant rasvjete mora poznavati tehničke novine, biti upoznat sa suvremenim tendencijama rasvjete i dobro poznavati ponudu rasvjetnih tijela. Osim toga, mora imati i senzibilitet koji će znati ukomponirati rasvjetu s postojećom arhitekturom i na taj način ponuditi kvalitetan proizvod.
Dobro osvjetljena trgovina ne daje samo preglednost prostoru, nego čini trgovinu prepoznatljivom već na prvi pogled. Rasvjeta govori o nivou njene ponude i uvelike utječe na prodaju proizvoda jer uočljiv proizvod brže nalazi kupca.

JAKOST RASVJETE
Kod osvjetljavanja trgovina se sve veća pažnja posvećuje vizualnom utisku. Osvjetljen proizvod biva brže opažen, privlačniji i lakše se pamti. Standard jakosti osvjetljenja se promijenio s nekadašnjih 350 Lx na 1000 do 1200 Lx.

UOČLJIV PROIZVOD BOLJE SE PRODAJE
Trgovine prehrambenim proizvodima zahtjevaju jasnu i ravnomjerno raspoređenu svjetlost. Nepoželjan je nepravilan raspored izmedju svjetiljki različitih jakosti jer bi u tom slučaju odnos između svjetla i sjena onemogućio jasan pregled ponuđenih proizvoda. Posebnu pozornost zahtijevaju ulazni i izložbeni prostori. Dnevna svjetlost po vedrom danu je puno jača od unutrašnje, pa je stoga potrebno jače osvijetliti te prostore.

BOJA SVJETLOSTI
Sama boja ne utječe na uočljivost osvjetljenog proizvoda, nego na mogućnost uočavanja kontrasta i stupanj pozornosti. Ima psihološki učinak na percepciju i time pomaže prodavati proizvod. Za trgovine samoposluživanja poželjna je bijela rasvjeta koja se potemperaturi približava dnevnoj rasvjeti. Doduše, bijela ima velik spektar boja: od najtoplijih rumenih do najhladnijih modrih. Stupanj hladnoće, odnosno topline u izvoru svjetlosti mjeri se svjetlosnom temperaturom u stupnjevima kelvina. Što je viša vrijednost, to je boja hladnija. Temperatura dnevne svjetlosti je 6000K, a obične žarulje je 2700K. U trgovini prehrambenih proizvoda je optimalna srednja temperatura boje oko 3500K.

STVARANJE IMIDŽA
Poštivanjem zakonitosti osvjetljavanja, primjerenim izborom rasvjetnih tijela i njihovom dosljednom upotrebom postižemo vizualnu prepoznatljivost trgovine, tj. imidž. To je posebno bitno za lance trgovina za koje je poželjno da budu prepoznatljivi već izdaleka, tj. s ulice.

U PRAKSI
Primjer kvalitetne, tehnički i vizualno funkcionalno riješene rasvjete je trgovinski lanac samoposlužnih trgovina VF Commerce. U VF Commerceu su shvatili da je došlo do određenih promjena u potrošačkoj kulturi našeg društva, te da kupovina za kupca prestaje biti svakodnevna nužda i mogućnošću izbora u ugodno uređenom ambijentu postaje pravo zadovoljstvo. Jakost svjetlosti je podređena svjetlosnim standardima koji se sve više približavaju dnevnoj svjetlosti. Raspored rasvjetnih tijela omogućava ravnomjerno osvjetljenje bez neželjenog stvaranja sjena i, što je najvažnije, dobro osvjetljeni proizvodi kao da iskaču iz pozadine i time bivaju uočljiviji, a to je naročito važno za kupce starije dobi. Izbor posebnih svjetiljki na odjelu delikatesa stvara privid veće trgovine, a pravilno upotrijebljeni korekcijski filteri daju poseban izgled svježem mesu i povrću koje bi pri običnoj svjetlosti, unatoč svojoj svježini, izgledalo uvenulo. Tako uređene trgovine podsjećaju na inozemne trgovine i već na prvi pogled izvana privlače kupce. VF Commerce spada u jedan od najbolje uređenih lanaca samoposlužnih trgovina u BiH.